Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, είχαμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την Κυρία Αγγελική Βαρελλά, μια συγγραφέα πολυγραφότατη, με πολύ μεγάλη προσφορά στην παιδική λογοτεχνία.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά "Ερυθρός Σταυρός", "Συνεργασία", "Το Ρόδι" κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της "Η Ελλάδα κι εμείς" αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της "Φιλενάδα, Φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της "Κόρινθος". Η συγγραφέας με υπομονή και πολύ χαρά απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών για το συγγραφικό της έργο και την πηγή έμπνευσης της. Στη συνέχεια μας αφηγήθηκε για τα παιδικά της χρόνια και την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα με τρόπο γλαφυρό που μας συγκίνησε βαθιά. Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στο χώρο του σχολείου μας και ανανεώνουμε την πρόσκληση μας για μια μελλοντική συνάντηση.
Τέλος,δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας κ.Γιαννιό Μιχαήλ αλλά και στη Σύμβουλο κ.Χριστίνα Κολοβού που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η τόσο όμορφη και εποικοδομητική συνάντηση!