Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Την Τρίτη 22 Μαίου 2018 οι μαθητές της ΣΤ' τάξης επισκέφθηκαν το Μεταλλουργικό Πάρκο Φωκίδας.Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο στη χώρα που παρουσιάζει τους χώρους ενός μεταλλείου καθώς και τη διαδικασία εξαγωγής του βωξίτη.Αποτελεί φόρο τιμής στη μεταλλουργική ιστορία της Φωκδας.Η επίσκεψη στη Στοά 850 γίνεται με βαγονέτο.
H περιήγηση και η ξενάγηση γίνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αρχίζουν από τον χώρο συγκέντρωσης των εκρηκτικών, 200 μέτρα κάτω από τη γη. H στοά είναι κατάλληλα φωτισμένη και αερίζεται συνεχώς, ώστε η επίσκεψη να είναι άνετη και ξεκούραστη. Με έναν μοναδικό τρόπο αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά.
 Σε επιλεγμένες θέσεις και τοποθεσίες, έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές θέσεις εργασίας της υπόγειας εκμετάλλευσης και έχουν τοποθετηθεί τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε, καθώς και εκπληκτικά ομοιώματα των μεταλλωρύχων. Εκείνο, όμως, που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την παρουσίαση είναι η αναπαράσταση με οπτικοαουστικά συστήματα των εργασιών με ήχο και φως. Ακούγονται εκρήξεις, παραγγέλματα και εντολές, καθώς και ήχος από τα μηχανήματα που δούλευαν οι εργάτες. Λες και ήταν μόλις χθες, όταν ακούγονταν τα γέλια και τα πειράματα μαζί με την αγωνία, τον κόπο και τον μόχθο για το μεροκάματο και την ποιότητα του μεταλλεύματος!