Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΔΕΛΦΟΙ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΡΝΙΘΕΣ"

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017,οι μαθητές των Γ' και Δ' τάξεων επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και παρακολούθησαν την κωμωδία του Αριστοφάνη 'ΟΡΝΙΘΕΣ'.

Η υπόθεση του έργου είναι πολύ απλή:  Δύο Aθηναίοι πολίτες ,ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης,που έχουν κουραστεί από τη ζωή στην πόλη  φεύγουν από  την Αθήνα και αναζητούν πάνω στα βουνά ένα ήσυχο μέρος για να ζήσουν.Συναντάνε τα πουλιά και προσπαθούν να τα πείσουν να τους δεχτούν κοντά τους και να χτίσουν μαζί μία νέα πόλη μεταξύ ουρανού και γης . Τα πουλιά στην αρχή δεν θέλουν αλλά τελικά δέχονται.Έτσι αρχίζει το κτίσιμο της πόλης των πουλιών,της Νεφελοκοκκυγίας. Πολύ γρήγορα όμως καταφθάνουν εκεί, διάφοροι καταφερτζήδες και απατεώνες ,ζητώντας και αυτοί μερίδιο από την καινούργια πόλη των πουλιών.Τα πουλιά και ο Πισθέταιρος  όμως τους διώχνουν σαν ανεπιθύμητους.Όμως και οι θεοί του Ολύμπου είναι θυμωμένοι με  την καινούργια πολιτεία που τους έχει στερήσει την δόξα και τις τιμές που είχανε από τους ανθρώπους.Έτσι στέλνουν τον Ποσειδώνα και τον Ηρακλή  για να συζητήσουν το θέμα ώστε  να βρεθεί μία λύση .Τελικά Γίνεται συμφωνία και το έργο τελειώνει με τραγούδια – χορούς  και με το γάμο του Πισθέταιρου με την Βασιλεία,την ωραία κοπέλα που φυλάει το αστροπελέκι του Δία. 
 Ο σκηνοθέτης  και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παροίκος  σημειώνει:
« Στην εποχή μας, τα παιδιά και οι νέοι  είναι αναγκαίο να διδαχθούν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Τα έργα του Αριστοφάνη, σωστά προσαρμοσμένα, προσφέρουν  ψυχαγωγία με διδάγματα υψηλού επιπέδου που ενδυναμώνουν το πνεύμα και την ψυχή ».